perjantai 3. helmikuuta 2017

Muutama sana reformin etenemisestä

Ammatillisen koulutuksen reformin valmistelu etenee vauhdikkaasti. Niin pitääkin tapahtua, koska tavoitteena on edelleenkin, että muutokset astuvat voimaan heti ensi vuoden alusta.

Reformia on käsitelty yleisesti ottaen aika negatiiviseen sävyyn. Siinä on varsinkin opiskelijan kannalta paljon hyvääkin. Tärkeimpinä positiivisina seikkoina suurempi joustavuus ja yksilöllisyys.

Työn alla on reformiin liittyen useita lakeja ja asetuksia. Saman aikaisesti valmistellaan monia muitakin yhteiskunnan kannalta vielä merkittävämpia asioit - mm. sote -uudistusta. Niinpä voi vain kuvitella lain hyväksyjien työmäärää. Perehdyttävää asiaa ja luettavia asiakirjoja on enemmän kuin tarpeeksi ja aikataulu on erittäin tiukka:

Eduskunnan puhemiesneuvosto odottaa ammatillisen koulutuksen lakiesitystä viikolla 8 ja OKM:n tavoitteena on, että lakiesitys annettaisiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Tämän jälkeen seuraa neljä viikkoa kestävä lainsäädännön arviointineuvoston käsittely. Koska eduskunta lopettaa istuntokautensa juhannuksen jälkeisellä viikolla, pitäisi reformilakienkin olla käsittelyssä sitä ennen. Jos lait hyväksytään suunnitelman mukaisesti, annetaan uudet - 1.1.2018 voimaan tulevat koulutuksen järjestämisluvat vielä kesäkuun kuluessa.


Ilmassa on vielä paljon kysymysmerkkejä:
-Toteutuuko suuunniteltu aikataulu?
-Millaisia uudet järjestämisluvat ovat? 
-Miten onnistuu koulutuksen ja arvioinnin siirtäminen työpaikoille?
-Mitä tapahtuu oppisopimuskoulutuksne järjestämisoikeuksille?
-Miten kilpailutilanne muuttuu, jos aluerajaukset poistuvat järjestämisluvista?
-Säilyykö todellinen mahdollisuus jatko-opintoihin ammattikorkeakouluissa?
-Miten uusi rahoitusmalli toimii?
-Ja ennen kaikkea miten tämä kaikki vaikuttaa oppimistuloksiin?

Paljon muuta ei tässä vaiheessa ole tehtävissä kuin odottaa ja katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti