tiistai 4. huhtikuuta 2017

Reformi etenee

Ammatillisen koulutuksen reformin valmistelu etenee

4. ja 5. huhtikuuta kokoontui suuri joukko ammatillisen koulutuksen reformin saapumista odottavia koulutuksen järjestäjiä Helsinkiin kuulemaan ajankohtaisia tietoja AMKEn järjestämään seminaariin.

Seminaarin odotetuimman puheenvuoron piti Opetushallituksen uusi pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Suuret odotukset eivät oikein täyttyneet, reformin toimeenpanosta ei kuultu uutta. Muutamia poimintoja hänen puheenvuorostaan on kuitenkin syytä ottaa esiin.

Heinonen painotti ammatillisen koulutuksen edustajien roolia opiskelun ja työelämän rajapinnassa. Entistä tärkeämpää on opiskelijoiden ohjaus ei pelkästään opiskelun aikana vaan yhtä lailla siirryttäessä työelämään sekä sen jälkeen työssä kehittymisessä.

Heinosen mukaan vaikuttavassa koulutuksessa on viisi olennaista tekijää:
  1. Keskitytään oppijan tarpeisiin 
  2. Ollaan ketteriä mukautumaan toimintaympäristön muutoksiin
  3. Rakennetaan systemaattisesti kyvykkyyttä, eli omaa osaamista
  4. Toimitaan kokonaisuus ymmärtäen, ei osaoptimoiden
  5. Nojataan näyttöön ja tietoon uudistusten toteuttamisessa ja päätöksenteossa
Listan ensimmäinen kohta on haasteellinen. Oppijoiden tarpeet vaihtelevat suuresti. Erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita on entistä enemmän. Heidän tarpeidensa huomioiminen vaatii meiltä paljon. Jotain eväitä tähän saimme viime viikolla, kun Erja Sandberg kertoi Studia Amis luennossaan erilaisten oppijoiden ja erityistä tukea tarvitsevien kohtaamisesta. Jos et ole vielä kuullut hänen esitystään, se kannattaa käydä katsomassa Vinssistä.

Reformin myötä työelämäyhteyksien merkitys korostuu entisestään


Työssäoppimisen osuus opinnoista pitäisi kasvaa.Työpaikoilta vain tulee ristiriitaisia signaaleja siitä, kuinka paljon lisää työssäoppijoita on mahdollista ottaa. Paikkojen löytäminen on entistä haasteellisempaa.

Tällä hetkellä uudet työpaikat syntyvät pääosin pieniin, 1 - 9 työntekijän, yrityksiin ja suurin osa poistuvista työpaikoista on suurissa yrityksissä. Sen myötä työssäoppimispaikojen määrä kasvaa. Yrityksiä, joihin on oltava yhteydessä, on entistä enemmän.

Mitä kuuluu uudelle lainsäädännölle?

Lakien oli määrä lähteä eduskunnan käsittelyyn torstaina 6.4.  Aamulla saadun tiedon mukaan se ei toteudu. Todennäköisesti lakiesitys annetaan 12.4. Viivästys johtuu teknisistä syistä. Toivottavasti se ei ole tämän suurempi, koska silloin on suuri riski sille, että eduskunta ei ehdi käsitellä lakeja niin, että ne tulevat voimaan vuoden vaihteessa.

On myös esitetty, että koko uudistus pitäisi perua tai ainakin lakien voimaantuloa pitäisi siirtää ainakin vuodella. Niin ei toivottavasti tapahdu. Rahoitusleikkaukset on jo tehty, jos lainsäädäntö ei muutu ei koulutuksen järjestäjillä ole välineitä toteuttaa perustetäväänsä leikatulla rahoituksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti